Kombi Ve Tesisat Hakkında Herşey
Kombi nedir?
Kombi mekan ve suyu tek bir cihazla ısıtan cihaza denir.
Hermetik kombi nedir?
Hermetik kombi yanma havasını fanın çalışması ile dış ortamdan alıp atık gazı dış ortama atan kombiye denir.
Bacalı kombi nedir?
Bacalı kombi yanma havasını bulunduğu mekandan alıp baca ile dış ortama atan kombiye denir.
Yoğuşmalı Kombi nedir?
Yoğuşmalı kombi atık gazı yoğuşturan kombiye denir.
Kombi kullanımı güvenilirmidir?
Yakıtlar içinde en güvenilir ve fiyat olarak ucuz olan doğalgazdır. Doğalgaz yakıcı cihazlarda ise en güvenilir olanı kombilerdir. Kombilermizde bir çok koruma sistemi vardır. Baca çekmediği zaman veya fan çalışmadığı zaman kombiniz arızaya gecer. Kombide alev oluşmadığı sürece iyanizasyon elektrotu alevin oluşmadığını fark eder ve kombiyi arızaya geçirir. Yeni kombilerinin hepsinde donmaya karşı koruma vardır tesisattaki su sıcaklığı 5 dereceye düşerse otomatik olarak 30 dereceye çıkarır. Aşırı ısınma koruması kombinin içindeki su sıcaklığı 90 dereceye çıkarsa kombi otomatik olarak kendini kapatır. Pompa blokajı koruması kombi 24 saat çalışmazsa 1dakika pompa çalışır.
Kombi kulllanımı nasıl olmalı?
Kombi kullanımı kişiye ve mekana göre değişir. Kişilere göre değişmesi bazıları sıcak sever bazıları soğuk bazı insanlar ılık su ile duş alır bazı insanlar sıcak suyla. Her kombinin petek sıcaklığını ve su sıcaklığnı ayarlayabildiğmiz düğmeleri vardır bazı kombilerde düğmeler cevirmeli bazılarında tuşludur, bu düğmeleri ihtiyacınıza ve nasıl bir konfor istediğinize göre ayarlayabilirsiniz. Kombilerin hiç bir zaman fişini çekmeyin sigortasını kapatmayın yaz konumu alın yaz konumunda kombi musluk açılmadığı zaman çalışmaz elektriğini keserseniz kombi koruma fonsiyonlarını devre dışı bırakırsınız.
Gece Kombiyi Kapatmalımıyım?
Gece kombi kapatmayın kısık ayara alın soğuk petekleri ısıtmak her zaman daha çok zaman ve yakıt demektir. Gündüz evde kimse yok kombi açıkmı kalmalı buna cevap vermek evinizin çabuk ısınıp soğumasına bağlı eviniz çabuk ısınıp çabuk soğuyorsa kombiyi kapatın eviniz geç ısınıp geç soğuyorsa açık kalsın ev geç soğuduğu için kombi daha az devreye girecektir. Ama çabuk soğuyan evde sık sık devreye girip daha fazla yakıt harcayacaktır.
Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır?
Evlerdeki doğalğaz tasarrufu için en önemli faktör evin izalasyonudur evimizin duvarlarını dış cephe kaplamaları ile mutlaka kaplatın senede 1kez kombi bakımı yaptırın. Termostatik vana kullanın eski tesisattaki hataları düzeltin. Ratyatörlerin önü açık olmalı üstünde örtü çamaşır olmamalı peteklerin ısıtma sistemi yüzde seksen evdeki havayı çevirmektir alt taftan soğuk hava girer üsten ısınmış olarak çıkar yüzde yirmide yansımadır. Peteklerin altını üstünü önünü kapatmayınız.
Peteklerin altı ısınmıyor
Kalarifer peteklerinin altı ısınmaz peteklerin üst taraftaki vanasından sıcak su girer alt tarafından geri döner üst taraftan giren sıcak su alta dogru ısısını havaya bırakır üstle alt arasında 15 derece fak olmalı. Petek baglantısı ters olursa alt vana sıcak olur ters bağlantı ısıtmaz düzeltmek gerekli. Dogru bağlantı her zaman çapraz olmalıdır çapraz bağlantı üsten su gircek karşı çapraz alttan dönmelidir. Bir çok firma alt tarafı ısınmayan petekler kirli temizlemek gerekli der inanmayın peteklerin çalışma sistemi budur.
Peteklerin havasını alma
Kalorifer peteklerinin düzenli olarak havasını almaya gerek yoktur peteklerin havası petek hiç ısınmıyorsa yada sağdan sola yarısı ısınıyorsa o petekte hava vardır. Hava alma her petek üzerinde hava alma purujöründen yapılır nalburdan alacağnız bir anahtarla yada düz tornavidayla açın su gelene kadar açık bırakın tamamen su gelince havasını almış olursunuz.
Üst resimdeki kalorifer peteği hava alma vidasını açarak petek havasını alabilirsiniz.
Kombiye Su Doldurma Ve suyunu Kontrol etme
Kombinin suyu ortalama 1.5 barda olmalı 1barın altında kombi arızaya geçer 3 barda su akıtmaya başlar kombinin manometresini haftalık kontrol etmek gereklidir. kombinizin suyu çok kısa sürede eksiliyorsa ve tesisatta kaçak yoksa Baymak özel servisininden yardım alabilirsiniz. Altaki Şekilde kombi su doldurma mussluğu ve manometrenin yeri gözükmektedir.
Baymak Kombi Arızaları
Kombiyi actığınızda ışık yanmıyorsa sigortasını ve prizini kontrol ediniz. Bunlar takılı ve açık olduğu halde ışık yanmıyorsa servis çağırınız.
E01 Gaz yok arızası gaz vanasını kontrol ediniz gaz vananız açıksa kombinin R dügmesine basınız. Evinizde gaz varsa kombiyi resetlediğiniz halde çalışmıyorsa bizi arayabilirsiniz.
E02 Bekci termostat arızası yada aşırı ısınma R harfine basınız. Çalışmazsa bizi arayabilirsiniz.
E03 Baca çekmiyor yada fan arızası servis çağırın.
E10 Baymak kombinizin suyu az su doldurunuz.
E35 Alev oluşmadı arızası R hafinden resetleme yapınız.
Kombi Su Akıtıyor
Kombinin su akıtma nedenleri farklıdır. Emniyet ventilinden su akıtıyorsa basınca bakmak gerekli manometre yükseliyorsa doldurma musluğu açık kalmış olabilir. Calıştığı zaman manometrede basınç yükseliyor kombiyi kapattığımız zaman basınc düşüyorsa genleşme tankının gazı bitmiş. Servis çağırmak gerekli. Kombi bağlantı yerlerin su kaçırıyor tesisatcı çağırarakta tamiri yapılabilir. Bu su kaçaklarına gec müdahale etmek kombiye zarar vermektedir.
Kombi Ses Yapıyor
Kombinin ses yapma nedenleri en fazla fan ve pompadan olur ikiside Baymak Özel servisi tarafından tamir edilir.
Kombi Çalışıyor Petekler Isınmıyor
Kombinin pislik tutucusu dolmuş, tesisat kirli olabilir bunu anlamak için bakmak gereklidir.
Kombi Sıcak Su Vermiyor
Eski tip kombilerde memran conta delinmiş olabilir. Yeni tip kombilerde su sensörü bozulmuş olabilir. Servis çagırın.